Paardrijden en Muziekles?

Beste iedereen!

Muziekles op de basisschool wordt zo nu en dan door een vakleerkracht muziek gegeven. Ik ben zelf in de bevoorrechte positie om deze geweldige job te mogen doen! Ook de kinderen op mijn basisschool boffen er mee… en dan niet omdat ik het ben, maar vooral omdat ze zich geweldig muzikaal kunnen ontwikkelen en uitleven!

Aan de andere kant is het natuurlijk wel jammer dat op heel veel andere basisscholen het vak muziek een ondergeschoven kindje is. Die kinderen daar komen ècht wat te kort, dat kan gewoon niet anders.

Ali B. kan goed uitleggen waarom dat is!Hoewel ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan heb, zie ik in mijn naaste omgeving genoeg groepsleerkrachten die dolgraag muziekles zouden willen geven, maar het toch niet aan lijken te durven. Mijn hart breekt dan echt! Muziek zou toch iets fijns moeten zijn, iets waar je van kunt genieten, iets waar je je ei in kwijt kunt?

Ik ben eens gaan kijken naar mijn eigen muzieklessen en ik denk dat 75% van wat ik doe om van mijn muziekles een succes te maken, eigenlijk vrij weinig met muziek te maken heeft. Ik doel dan bijvoorbeeld op goede lesvoorbereiding, klassenmanagement, enthousiasme en vooral een positieve relatie met je leerlingen. Geloof me: deze ingrediënten zijn ècht de basis voor succes!

Natuurlijk… eerlijk is eerlijk… ik kan de leerlingen begeleiden op piano, keyboard of gitaar, ik kan voorzingen, ik weet waar ik op moet letten, waarop en hoe ik feedback kan geven, ik weet wat ik op muzikaal vlak van de leerlingen mag verwachten, en zo zijn er nog wel wat dingen te noemen die allemaal bijdragen aan een fijne muziekles.

Het is echt jammer dat veel mensen er in lijken te geloven dat je voor die muzikale zaken afhankelijk zou moeten zijn van talent. Met andere woorden: je kán het, of je kan het niet. Veel mensen scharen zich gemakshalve gelijk maar in die laatste categorie. Ik geloof er echt niets van… ik durf te beweren dat minimaal 90% van de kinderen bij mij op school zuiver kan zingen en uitstekend uit de voeten kan op een of meerdere schoolinstrumenten. 90% echt… ik overdrijf niet!

Hebben deze kinderen dan ineens meer talent? Zit er hier iets in het water? Nee, deze kinderen hebben dat gewoon geleerd! Het ontbreekt hen niet aan zelfvertrouwen, en bij de afscheidsmusical helemaal aan het eind van de rit, staan kinderen in de rij voor een grote zangrol! Echt… het is geweldig!


Paardrijden
Vanmiddag mocht ik tijdens een bijeenkomst van cultuur-coördinatoren spreken over muziekonderwijs. Muziekonderwijs dat groepsleerkrachten willen geven, maar eigenlijk niet aandurven en daarom niet zo vaak doen.

Ik wil dolgraag groepsleerkrachten laten ervaren dat ook zij prima in staat zijn om muziekles te verzorgen in hun eigen groep. En die koudwatervrees is normaal, maar ik geloof er echt in dat met de juiste begeleiding en in een positieve sfeer vaardigheden getraind kunnen worden, en daarmee dus ook angsten zullen worden overwonnen.

Over angsten gesproken…

Ruim een jaar geleden mocht mijn dochter van ons op paardrijles. En tot mijn grote schrik hoorde ik op de manege dat niet zij, maar ik steeds het paard mag opzadelen. Daar had ik even geen rekening mee gehouden. Met angstzweet in mijn handen en met lood in mijn schoenen reed ik samen met mijn dochter wekelijks naar de manege. Tijdens mijn gestuntel schrok ik van elke beweging van het paard en dacht ik dat minstens mijn hand eraf gebeten zou worden. Tijdens het rijden was ik ook al niet op mijn gemak: de edele pony zou op z'n minst vast nog wel even wraak willen nemen op mijn kind. Waar was ik toch aan begonnen??? Hier moesten we mee stoppen!

Maar… de aanhouder wint toch. Gaandeweg lukte het toch steeds meer om de dingen te toen die van mij werden verwacht, en sterker nog: ik ben de paarden enorm gaan waarderen. Ik kijk er zelfs naar uit om wekelijks naar ze toe te gaan, om een neus vol paard te halen. Ze hebben ook nog eens van die leuke namen: Dinkie, Ellie, Tinkerbell. Fantastisch gewoon!

Ik bedoel maar… dingen die eerst onmogelijk en eng lijken, blijken uiteindelijk zelfs geweldig leuk te zijn!

Nou… als ik het kan, dan komt het met die muzieklessen ook vast goed!

Tot de volgende keer!
De Cultuurman.
blog comments powered by Disqus